Het onderhoud van CV ketel onderdelen

Loodgieters Blog

Een CV ketel is een onmisbaar huishoudelijk apparaat waarbij aardgas wordt omgezet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen dat voornamelijk gebruikt wordt voor de warmwaterkraan, de douche en de verwarmingsradiatoren. Een CV ketel bestaat uit vele onderdelen, waarvan een paar zeer belangrijke onderdelen, die regelmatig onderhoud nodig hebben. In dit artikel noemen we kort de belangrijkste CV ketel onderdelen en het onderhoud die het onderdeel nodig heeft.

De gasbrander
De gasbrander is het onderdeel van de ketel waar het aardgas zich vermengt met de brandstofbron. Deze gasbrander zorgt dus voor de warmte. Dit is een RVS of keramisch onderdeel dat door het verbrandingsproces erg vies kan worden en om de zoveel tijd goed schoongemaakt dient te worden. Hoe vaak dit schoongemaakt moet worden is sterk afhankelijk van het merk CV ketel en het materiaal is gebruikt.

Warmtewisselaar
De verbrandingsgassen die vrij komen in de gasbrander komen in de ketel terecht, die dienst doet als warmtewisselaar. De juiste hoeveelheid verbrandingslucht is belangrijk voor een schone en efficiënte verbranding, wat de warmtewisselaar een zeer belangrijk onderdeel van de CV ketel maakt. Deze moet dus in goede staat worden gehouden. Als er te veel lucht is kun je gassen verliezen en is er te weinig lucht dan kan er geen volledige verbranding plaatsvinden.

Het bedieningspaneel
Met de thermostaat van het systeem kan de gebruiker een aantal belangrijke zaken zelf instellen, waaronder de watertemperatuur, lucht- en gastoevoer, interne druk en de ontsteking. Met deze besturing wordt geregeld hoe vaak de brander brandt, wat de kwaliteit is van het mengsel van het aardgas met de zuurstof, de snelheid waarop de CV ketel zijn werk doet en hoe heet het water wordt. Het belangrijkste onderdeel van de bediening is de veiligheid van de ketel. Ongecontroleerde gassen onder hoge druk kunnen zeer gevaarlijk zijn. Goede systeemcontroles helpen jouw ketel volledig veilig te houden door ervoor te zorgen dat de interne druk in de ketel niet te hoog wordt, het water binnen een veilig temperatuurbereik blijft en het systeem goed blijft werken. Het is daarom aan te raden om ook het bedieningspaneel regelmatig te laten controleren, om te zien of alles nog naar behoren werkt.

Regelmatig onderhoud
Kort gezegd is het dus het beste om je CV ketel regelmatig te laten onderhouden om hem zo efficiënt en dus zo goedkoop mogelijk te laten werken. Er zijn veel CV ketel onderdelen die moeten worden gecontroleerd door een gekwalificeerde vakman, bijvoorbeeld door Van der Wal B.V., om er zeker van te zijn dat ze in goede staat verkeren en niet kapot gaan.

Delen  

22 november 2021

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.