Hoe raakt een riool verstopt?

Loodgieters Blog

Het is een van die problemen, die je liever niet mee wilt maken. Een verstopping van het riool is niet alleen bijzonder vervelend, het kan ook voor veel onaangename luchtjes zorgen. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met een verstopping, is het goed om te weten hoe je een verstopt riool kunt voorkomen. Daarom lees je in dit blogartikel verschillende oorzaken van een verstopping.

Dichtgeslibde leiding

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopping, is een leiding die dichtslibt. Wanneer de afvoer niet goed wordt gebruikt, kunnen er etensresten de leiding en vervolgens het riool ingaan. Het is daarom altijd van groot belang om de afvoer te filteren. Dit kan door een vernauwend afvoerputje of door een filterplaat op de afvoer te leggen. Op deze manier voorkom je dat restjes de afvoer ingaan. Je kunt dit ook gebruiken voor het afvoerputje van de douche. Zo voorkom je dat haren vast komen te zitten in de leiding.

Olie door de afvoer

Het is een echte “no-go” om olie door de afvoer te gieten. Wanneer je vettig hebt gegeten of een pan met braadvet hebt staan, is het belangrijk om de olie eerst af te deppen. Wanneer je de olie door de afvoer laat gaan, kan het verharden in de leiding en kan er een blokkade ontstaan. Blokkades door verharde olie en resten, kan bijzonder lastig zijn om te verhelpen. Hier moet een professional voor worden ingeschakeld.

Oude leidingen

Woon of werk je in een oude woning of oud pand? Dan is de kans aanwezig dat een verstopping kan komen door oude leidingen. Leidingen kunnen verkalken en zelfs gaan roesten. Het is dus raadzaam om bij een verstopping, alle leidingen van de woning te laten nakijken of vervangen. Zo voorkom je dat er opnieuw een verstopping ontstaan.

Riool vervangen

Ben jij niet de enige in de straat die last heeft van omhoogkomend water of water dat maar niet wilt wegspoelen? Wellicht heeft het niets met jouw gebruik of staat van leidingen te maken, maar ligt de oorzaak bij het riool zelf. Om de zoveel jaar moet de aanleg van het riool worden vervangen. Je kunt dan ook altijd contact opnemen met de gemeente, wanneer je vaak last hebt van opkomend water.

Een verstopping van het riool is bijzonder vervelend. Je zit opgescheept met nare luchtjes, een slecht werkende afvoer en algehele irritatie. Is jouw riool verstopt? Blijf er dan niet lang mee zitten. Kom in contact met een professional, zoals Spoedservice Duurzaam Verwarmen Haarlem, om jouw riool te ontstoppen of neem contact op met de gemeente voor meer informatie.

 

Delen  

26 april 2021

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.