Toilet verstopt? Zo los je het op

Loodgieters Blog

Je probeert door te spoelen maar het water komt omhoog zetten. Je toilet is verstopt. Dit vieze en nare probleem wil je zo snel mogelijk verhelpen. Met de volgende tips kun je zelf proberen de wc te ontstoppen zonder loodgieter. Lukt het je niet? Dan kun je altijd alsnog een loodgieter inschakelen.

Afwasmiddel en heet water
Met een beetje geluk kun je de verstopping al laten oplossen met een paar druppels afwasmiddel en heet water. Je spuit was afwasmiddel in de wc-hals en giet vervolgens vanaf een meter hoogte een emmer heet water in het toilet. Het water moet goed heet zijn maar niet koken, omdat je dan het porselein van de pot kunt beschadigen. Door vanaf hoogte in de pot te gieten, komt er extra druk achter het water. Afwasmiddel lost onder andere vet op, waardoor de verstopping sneller wegspoelt. Laat het afwasmiddel en water vijf minuten inwerken en spoel vervolgens door.

Toilet verstopt: ontstoppen met ontstopper
Met een ontstopper krijg je de meeste verstoppingen wel los. Spoel de ontstopper voordat je deze gebruikt af met heet water zodat het rubber zacht wordt en beter afsluit. Een ontstopper moet volledig afsluiten om te kunnen werken. Plaats deze in het water in de wc-hals en druk de ontstopper stevig aan. De ontstopper moet onder water zitten, dus als er te weinig water is moet je eerst wat water toevoegen. Trek aan de ontstopper om een zuigende kracht te creëren en duw er vervolgens op. Je wilt de focus op de trekkende beweging houden omdat de zuigende kracht het belangrijkst is. Wanneer je te hard drukt kun je de verstopping juist dieper en vaster duwen.

Kleerhanger gebruiken bij verstopte wc
Een verstopping die niet te diep zit maar die je niet opgelost krijgt met een ontstopper kan je wellicht oplossen met een metalen kleerhanger. Trek deze uit elkaar en wikkel de punt van de kleerhanger in een doek. Zo voorkom je dat je de pot beschadigt. Vervolgens kun je de kleerhanger zo duwen en draaien dat je de verstopping los kunt krijgen of af kunt breken.

Ontstoppingsmiddel
Een ontstoppingsmiddel is vooral een laatste redmiddel. Deze chemische middelen zijn namelijk zeer schadelijk voor het milieu, vandaar dat het verstandiger is om eerst de andere methoden te proberen. Zo kun je bijvoorbeeld ook eerst proberen om je eigen ontstoppingsmiddel te maken van baksoda en azijn. En wanneer al deze middelen niet helpen, roep dan de hulp van een loodgieter in.

Delen  

13 augustus 2020

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.