Het riool ontstoppen

Loodgieters Blog

Wanneer je ontdekt dat het water niet meer wegloopt, is dat geen pretje. Je zult zien dat zo’n voorval altijd op een ongelegen moment plaatsvindt. Wanneer je thuis komt, na een dag gewerkt te hebben en je wilt je verfrissen, kan het zeer vervelend zijn dat het water niet wegstroomt. Verstoppingen komen regelmatig voor. In Nederland krijgt een gezin gemiddeld om de 8 jaar met een verstopping te maken. In Nederland wordt er per gezin gemiddeld 150.000 liter water per jaar door de afvoer weggespoeld. De meeste verstoppingen ontstaan bij de afvoer van wasmachines, douches en wasbakken. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Door wasmachines ontstaan de verstoppingen over het algemeen door het aankoeken van zeepresten in de afvoer. Ook maandverband, vet, plastiek en olie kunnen een verstopping veroorzaken. Wanneer er een verstopping is, komt er een vervelende stank vrij.

Het oplossen van de verstopping

Wanneer het water in de gootsteen niet meer wegloopt, kun je dat proberen te verhelpen met een ontstopper. Met de ontstopper kun je een vacuüm trekken waardoor soms de verstopping verholpen wordt. Omdat het vuil zich bovenin de afvoer van de gootsteen ophoopt, moet je dat deel regelmatig schoonmaken.

Ontstoppingsmiddel

Is het probleem niet verholpen dan kun je een ontstoppingsmiddel gebruiken. Probeer om te beginnen met kokend water. Zeepresten zouden kunnen oplossen. Lukt het niet dan kun je heet water met soda proberen. Ook kun je soda gebruiken met azijn. Lukt het nog niet dan moet je een chemisch opstoppingsmiddel kopen. Als bijvoorbeeld het water in de wasbak niet wegstroomt, maar in het doucheputje wel, dan weet je waar de verstopping zit. Als er helemaal geen water wegstroomt in huis, weet je dat de verstopping in het riool zit. Dan heb je een vakman nodig, zoals bijvoorbeeld Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening.

Het riool ontstoppen

Een verstopping zit vaak op een andere plaats dan je in eerste instantie zelf zou denken. De vakman die je langs laat komen, weet precies wat hij moet doen om de verstopping te verhelpen. Hij maakt de afvoerleiding zo dicht mogelijk bij het huis vrij. Wanneer hij de afvoerleiding ziet, zal hij in de leiding een gat boren van ongeveer 10 cm. Daarna zal hij er een luchtslang met een blaaskop induwen. Vervolgens zal hij onder hoge druk de afvoerleiding schoonblazen. Daarna haalt hij de slang met de blaaskop uit de afvoerleiding en maakt het gat weer dicht. Vervolgens zal hij het geheel weer netjes aanstraten. Op deze manier ben je snel van je verstopping af. Het riool ontstoppen, moet je dus aan de vakman overlaten, omdat hij het juiste gereedschap heeft dat je ervoor moet gebruiken.

Delen  

8 augustus 2019

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.