Vochtbestrijding: wat je moet weten

Loodgieters Blog

Er zijn verschillende manieren waarop vocht binnen kan dringen op plekken waar het eigenlijk niet hoort te komen. Vocht kan vervelende situaties veroorzaken en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat vocht zo min mogelijk kans krijgt. Wanneer het vocht er al is, is het handig om dit te bestrijden zodat het vocht zo min mogelijk schade kan aanrichten. Dit noemen we vochtbestrijding.

Schade door vocht

Vocht kan op verschillende manieren binnendringen. Wanneer er in de bouw van de woning iets verkeerd zit vindt het al snel een manier. Ook kan het zijn dat er ontzettend veel neerslag ineens valt. Sommige huizen zijn daar niet op gebouwd en het kan daardoor dus ook gebeuren dat er vocht binnen dringt. Wanneer het vocht binnendringt, kan dit helaas schade veroorzaken. Zo kan het er voor zorgen dat er bepaalde vochtplekken ontstaan. Ook kan vocht zorgen voor schimmels in de woning die soms zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Door de hoge luchtvochtigheid die het vocht in huis veroorzaakt, kunnen ook lichamelijke problemen ontstaan. Iemand die lucht inademt met hoge luchtvochtigheid, krijgt namelijk last van ademhalingsproblemen, een allergische reactie of in sommige gevallen een chronische neusverkoudheid. Het is daarom ook het beste om preventief te zorgen voor minder vocht in huis.

Vochtbestrijding

Preventieve vochtbestrijding bestaat vooral uit verschillende werkzaamheden die tijdens de bouw van een huis al gedaan moeten worden. Bij oudere huizen is dan ook meer kans op vocht tenzij hier iets aan gedaan is. Wanneer het huis niet beschermd is tegen vocht, is het belangrijk om bepaalde handelingen te verrichten om de schade van vocht zoveel mogelijk te beperken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een bedrijf inhuren. ZIj kunnen verschillende werkzaamheden uitvoeren om het huis beter te beschermen tegen vocht. Zo injecteren zij de muur met een vochtwerende substantie die er dus voor zorgt dat het vocht niet binnen kan dringen, maar langs de muur naar beneden loopt. Vervolgens kan het bedrijf informeren over verschillende vormen van ventilatie.

Wat kan ik zelf doen tegen vocht?

Zelf kun je ook een aantal dingen doen om vocht te bestrijden. Het belangrijkste is om te ventileren. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, moet er zoveel mogelijk geventileerd worden om deze weer omlaag te krijgen. Een andere manier is door middel van isolatie. Wanneer de woning beter geïsoleerd is, is er minder kans op vocht dat ontstaat in de woning. Als laatste tip kun je gebruik maken van vochtvreters of ventilatoren die de kwaliteit van de lucht verbeteren. Deze zorgen voor minder vocht in de woning.  

Delen  

1 augustus 2019

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.