Cv ketel

Loodgieters Blog

Cv ketel

Bijna allemaal hebben we er een in huis: een CV ketel. Maar waar dient deze eigenlijk voor en wat is belangrijk om te weten over de ketel en het gebruik ervan? In deze tekst gaan we daar naar kijken.

CV-ketel

Een CV ketel, ofwel centrale verwarmingsketel, is een ketel die het warme water door het gehele huis verzorgt. Dit doet de ketel door koud water op te warmen en dit vervolgens door het huis te pompen. Dit water komt er dan op verschillende plekken uit. Bijvoorbeeld in de radiatoren. Wanneer het water opgewarmd is tot een bepaalde temperatuur, wordt dit naar de verschillende radiatoren in een gebouw gepompt. Dit warme water zorgt ervoor dat de verwarming dus warm wordt. Het is natuurlijk niet zo dat dit water ook warm zal blijven. Wanneer het water uit de radiator weer is afgekoeld, wordt dit terug gepompt naar de ketel. De ketel zal dit water vervolgens weer opwarmen tot de bepaalde temperatuur waarna het vervolgens weer door gaat naar de radiatoren.

Het water zal niet alleen naar de radiatoren worden gepompt. Het kan namelijk ook zijn dat het gebruikt wordt als warm water uit de kraan of douche. Het water wordt opgewarmd en vanaf de ketel gestuurd naar de douche of kraan waar het warme water uit zal gaan komen.

CV ketel nakijken

Een Cv-ketel moet eens in de zoveel tijd nagekeken worden. Dat komt omdat de ketel gebruik maakt van brandstoffen die rook uitstoten wat voor mensen giftig is. Deze rook noemen wij rookgas. In deze rookgas bevindt zich bijvoorbeeld koolmonoxide. Dit is een stof die giftig is voor mensen en dus via een rookgasafvoer naar buiten zal worden gebracht. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat deze afvoer, en de bijbehorende ketel, nagekeken worden door een specialist. Wanneer de stoffen namelijk niet op de juiste manier afgevoerd worden, kunnen zij in de woning blijven hangen en dus schadelijk zijn voor onze gezondheid. Na dat de controleur is langs geweest, zal hij ook een sticker achter laten waar op wordt aangegeven wanneer de controleur voor het laatst is geweest. Van der Wal B.V. levert erg goede service.

Keurmerk

Omdat een CV-ketel dus nagekeken moet worden, krijgt de ketel ook een keurmerk. Dit keurmerk geeft aan wat de kwaliteit van de ketel is. Op die manier weet de gebruiker van de ketel met welke hij te maken heeft. Ook heeft dit keurmerk te maken met het rendement van de ketel. Hoe hoger het rendement, hoe minder gas er gebruikt wordt om de ketel goed te laten werken.

Delen  

27 mei 2019

Het belang van loodgieters

Hallo lieve lezers, mijn naam is Leen en hier kunnen jullie lezen hoe mijn avontuur in mijn nieuwe huisje een problematische start kende. Hoewel ik dacht dat mijn nieuwe stekje helemaal instapklaar was, kwamen al gauw heel wat gebreken aan de oppervlakte. Vooral op vlak van sanitair diende één en ander nagezien en hersteld te worden. Mijn eerste douche werd letterlijk een koude douche en mijn verwarming deed het ook al niet. Even balen maar dan het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een goede loodgieter die mijn huisje in een mum van tijd volledig in orde zou krijgen. Hoe die mij uit de brand geholpen heeft! Lees gerust mijn blog en laat je inspireren als jij ook met dezelfde obstakels te maken krijgt.